Diş İmplantı (Diş Ekme)

Diş İmplantı (Vidalı Diş Ekme)

İmplant; eksik olan doğal dişlerimizin kökleri taklit edilerek,titanyumdan yapılmış çeşitli alaşımlarla kaplı olan ve küçük bir operasyonla çenelerimize yerleştirilen yapay köklerdir. Modern Diş Hekimliğinde çok önemli bir yere sahip olan implantlar son dönemlerde hızla yayılmaktadır.

Tek diş yada daha fazla diş eksikliği durumunda boşluğun iki yanındaki dişleri kesmeden veya herhangi bir şekilde dişlere zarar vermeden suni diş kökünü yerleştirip  üstüne kron yapılmasıdır.

Sabit protez yapmak için arka ayağın olmadığı durumlarda implantın önemi daha da artar .                      

Tam diş eksikliğinde  oynayan protezleri stabil (dura ğan) tutmak veya tamamen sabit (köprü) yapmak için diş implantı yapılabilir.

Çekim sonrası 6 aylık bir sürede alveol kemiğinin (diş köklerini çevreleyen çene kemiği) yüksekliğinde %40, genişliğinde ise %60 rezorbsiyon(kemik erimesi) görülmektedir. Dental implantların yerleştirilebilmesi için de uygun ve yeterli kemiğin olması gerekiyor. Dolayısıyla diş çekiminden sonra implant yerleştirilmesi ile kemik rezorbsiyonun(erimesinin) önüne geçilebiliyor.

Son yıllarda dental implantların diş çekiminden hemen sonra çekim boşluğuna yerleştirilmesi ve erken dönemdeki çene kemiklerinde oluşacak atrofinin(kemik kaybı)önlenmesi yolundaki çalışmalar ilgi uyandırıyor.

İmplant destekli protezler geleneksel hareketli protezlere göre daha rahat olup çiğneme,estetik ve konuşma fonksiyonu temini için çok avantajlıdır.Hastanın protezleri sabit olduğu için gülerken konuşurken yada elma gibi meyve sebze yerken protezlerin yerinden oynaması gibi bir sorunla karşılaşmıyorlar.

implantoloji-2

Kimlere İmplant Yapılamaz

AİDS, sentetik kalp kapakçığı, kan hastalıkları(pıhtılaşma bozukluğu olan),çok uzun yıllar kortizon almış ve halen devam eden,kontrol altında tutulamayan şeker hastaları, gelişmekte olan kanser, akut enfeksiyon(tedaviden 2-6 sonra implant yapılabilir) ve ağır psikolojik problemleri olanlar. Risk faktörleri olarak; radyoterapi(2 yıldan az ise düşük risk), kemoterapi(ilaç aldığı dönemde), alkolizm ve mukoza lezyonları.

Bruksizm(diş gıcırdatma) alışkanlığı olanlarda üst protez kırılma riski, sigara içenlerde ise osseointegrasyon dediğimiz ; implant-kemik kaynaşmama riski vardır. Önceden implant yapılmak istenen bölgede çok fazla kemik kaybı olmuşsa implant yapılamıyordu. Oysa gönümüzde KEMİK GREFTLERİ ile çene kemiği implanta uygun hale getirilerek implantlar uygulanabiliyor.

Erken yaşlarda implant önerilmemektedir. Kızlarda 16,erkeklerde ise 17-18 yaşlarından önce implant önerilmemektedir.

İmplantta Başarı

Yetersiz kemikte implant ya yapılamaz ya da mevcut kemiğe bir çok risk alınarak implant yapılır. İmplant uygulamadan yetersiz kemik durumunda, sentetik kemik yada daha iyi olan hastanın kendi kemiği kullanılarak yapılan çene kemiği yükseltmesi gerekir. Yükselttikten 5-6 ay sonra implant yapılabilir.

İmplantın yerleştirileceği, eksik dar çene kemiklerine, diğer bir yöntem olan distraksiyon osteogenezisi dediğimiz çene kemiğini distraktörle açarak yapılan yöntemdir.

İmplantın yerleştirileceği çenelerin mesafesi, damak şekli, çene kemiğindeki kemik çıkıntıları, kemiğin derinliği,çenelerin açılma kapasitesi, hastanın daha önceki dişlerini neden kaybettiğini, implantın yerleştirileceği yere ideal boşluk yaratmak için gerekli ortodontik ve cerrahi işlemleri önceden planlamak gerekebilir.

İmplantın etrafındaki dişeti ve kemik kalitesi ile miktarı, etraftaki diş formları ve gülme çizgisi değerlendirilir. Estetik kazandıran dişler arsındaki üçgen görünümlü dişetleri yetersiz ise dişeti yönlendirmeleri yapılabilir.  

 İmplant titanyumdan yapıldığından vücuda iyi uyum gösteren bir metaldir. İmplantlar kurallara uygun yapılmaları durumunda başarı oranları oldukça yüksektir. Burada önemli olan operasyon sonrası periodik kontrollerin yapılmasıdır. Ayrıca hastanın da gerekli hassasiyet ve özen göstermesi ile implantı  ömür boyu ağızda tutabilir.

İmplantlar cerrahi girişimle  monte edilir. Gerektiğinde hastaya geçici protez yapılarak gerekli fonksiyon ve estetik sağlanır. Yaklaşık 1-3 ay içinde osseointegrasyon olayı dediğimiz çene kemiği ile implant arasında kemikleşme sağlandıktan sonra daimi üst protezi yapılır. Ama son dönemlerde immediat yükleme dediğimiz hemen yüklemeyle hasta dişsiz kalmadan çeşitli fonksiyonları yerine getirebiliyor. Üst  protezin durumuna göre ortalama 2-3 hafta içinde bitirilir. 

implantoloji-3

İmplantın Bakımı

Normal diş bakımında olduğu gibi fırçalamak ve özellikle bakteri plağı oluşmaması için diş ipi kullanılmalıdır. Hastanın implant üst protezi tamamlandıktan sonra implantların bakım ve kontrolü için çeşitli periyotlarda hasta hekim dialoğu devam edecektir. 

Alt çenede hiç diş olmadığında

   

Üst çenede hiç diş olmadığında

   

Tek diş eksikliğinde implant uygulaması

   

İmplantın bitmiş hali

   
   

Arka azı dişlerin eksikliğinde implant uygulaması

   

Arka bölgede birden fazla diş yok

   

İlk aşamada implantlar yerleştirilir

   

İmplant üstü porselenlerin yerleştirilmiş hali